top of page

Scouts en Gidsen Vlaanderen

De Scouts is een grote internationale jeugdbeweging met 55 miljoen leden verspreid over 223 landen, opgericht in 1907 door Robert Baden-Powell. Onze groep (Scouts en Gidsen Maaseik) vormt hier al sinds 1930 een klein deel van, maar innig verbonden met iedereen.

 

Wij vormen samen met 9 andere groepen het district Grevenbroek. Een district wordt gecoördineerd door districtscommissarissen, die met de anderen districten en de gouw communiceren. De gouw is de bundelingen van de verschillende districten. Scouts Maaseik is aangesloten bij gouw Limburg, dat de overkoepeling is van 5 districten.

 

In totaal bestaan er 12 gouwen over heel Vlaanderen die samen ‘het verbond’ vormen. Aan het hoofd van het verbond staat een verbondscommissaris en -voorzitter en met hen een heel team dat de eindverantwoordelijkheid draagt voor heel Scouts en Gidsen Vlaanderen en hun financiële en pedagogisch beleid uitstippelen.

 

Een groep bestaat doorgaans uit verschillende takken van kinderen die 2 of 3 jaar in leeftijd van elkaar verschillen. Bij ons zijn dit de kapoenen, de kawelpen, de jonggivers en de givers. Hierna worden de meeste voor verschillende jaren leiding. Enkele onder hun nemen dan de belangrijke taak op zich als groepsleiding.

Picture2.png

Jaarthema
"DAS Goesting"

DAS Goesting JPG website.jpg

Met het jaarthema DAS Goesting kiezen we ervoor om stil te staan bij de drijvende kracht achter scouting en achter ons eigen engagement. Wat motiveert ons? Waarom ga ik naar de scouts? Waarom blijf ik naar de scouts gaan? Door hierover na te denken en dit bespreekbaar te maken geven we een boost aan onze motivatie. 

Zin in Scouting

Elke scout of gids heeft wel een eigen reden om aan scouting te doen. Misschien werd jij wel lid van de scouts om ook in het weekend plezier te maken met je klasgenoten. Of wil je graag nieuwe vaardigheden ontwikkelen of jezelf beter leren kennen? Alles kan en mag bij de scouts! 

Kiezen voor Scouting

Kiezen om lid te zijn van Scouts en Gidsen Vlaanderen, is een bewuste keuze. “scouts of gids zijn” brengt verwachtingen met zich mee. Met grote en kleine daden zetten scouts en gidsen zich in voor zichzelf, elkaar en de wereld. Samen helpen we bij de afwas op kamp, troosten we de leden met heimwee of zetten we een financiële actie op voor mensen die extra steun nodig hebben.

Kiezen voor de scouts, betekent misschien wel dat je niet kan aansluiten bij de tekenles of de fanfare. Wanneer het jonggiverweekend samenvalt met die belangrijke volleybalmatch op zaterdag, maak jij zelf de keuze tussen beide. We maken ons engagement bespreekbaar en hebben begrip voor elkaars prioriteiten.

Talenten in de verf

We ontdekken elkaars talenten. We geven elkaar erkenning voor wat we kunnen. We vieren elkaars unieke kwaliteiten bij onze belofte, totemisatie en andere rituelen. Appreciatie geeft een boost aan onze motivatie. Bij de scouts is het elke dag complimentjesdag.

Scouting doe je samen

Samen staan we sterker dan alleen. We halen motivatie uit elkaars gezelschap en vrolijken elkaar op wanneer het eens minder gaat. Onze gezamenlijke successen leiden tot een hechte band en vormen de motor voor meer. We maken samen werk van een goede groepssfeer, waarin iedereen welkom is.

Scouts als identiteit

Lid zijn van de scouts is een deel van je identiteit. Je bent lid van een grote groep mensen met gezamenlijke waarden en normen. Met ons uniform laten we zien wie we zijn en waar we voor staan. Tijdens onze wekelijkse activiteit, op de dag van de jeugdbeweging of tijdens internationale uitwisseling met een buitenlandse groep.

Scouting is niet zomaar een hobby. Het is een levensstijl. We staan steeds paraat en zetten ons beste beentje voor. Scouts en gidsen weten van aanpakken en blijven niet bij de pakken neerzitten. Bij de scouts zoeken we naar oplossingen en gaan we samen met ons nest, onze patrouille of onze leidingsploeg de grootste uitdagingen aan. Hiervan blijven we in ons dagelijks leven de vruchten plukken. Scouting is niet voor even, maar voor het leven. DAS Goesting!

bottom of page