top of page

Scouts en Gidsen Vlaanderen

Wie-Groet.png

De Scouts is een grote internationale jeugdbeweging met 55 miljoen leden verspreid over 223 landen, opgericht in 1907 door Robert Baden-Powell. Onze groep (Scouts en Gidsen Maaseik) vormt hier al sinds 1930 een klein deel van, maar innig verbonden met iedereen.

 

Wij vormen samen met 9 andere groepen het district Grevenbroek. Een district wordt gecoördineerd door districtscommissarissen, die met de anderen districten en de gouw communiceren. De gouw is de bundelingen van de verschillende districten. Scouts Maaseik is aangesloten bij gouw Limburg, dat de overkoepeling is van 5 districten.

 

In totaal bestaan er 12 gouwen over heel Vlaanderen die samen ‘het verbond’ vormen. Aan het hoofd van het verbond staat een verbondscommissaris en -voorzitter en met hen een heel team dat de eindverantwoordelijkheid draagt voor heel Scouts en Gidsen Vlaanderen en hun financiële en pedagogisch beleid uitstippelen.

 

Een groep bestaat doorgaans uit verschillende takken van kinderen die 2 of 3 jaar in leeftijd van elkaar verschillen. Bij ons zijn dit de kapoenen, de kawelpen, de jonggivers en de givers. Hierna worden de meeste voor verschillende jaren leiding. Enkele onder hun nemen dan de belangrijke taak op zich als groepsleiding.

Picture2.png

Jaarthema
"DAS Goesting"

Jaarthema RGB.png

Speelplek = een noodzaak!

Als scouts en gidsen dromen we luidop van speelruimte die veilig en duurzaam is. Maar vandaag staat zowel de publieke ruimte als onze eigen plek onder hoogspanning: een vervallen lokaal, te weinig plaats of een beperkt budget om dingen aan te pakken. Daarom durven we als leden en leiding onze toekomstdromen uitspreken naar elkaar, naar ouders, naar onze omgeving en naar ons lokaal bestuur. Samen slaan we de handen in elkaar om zo onze speelruimte te verbeteren, te waarborgen én uit te breiden. Want kinderen en jongeren hebben ruimte nodig om speels jong te zijn!

Overal spelen

Luid schreeuwend of muisstil, half dromend of net hypergefocust, zwaar gecamoufleerd of helemaal opgetogen? De scouts is een plek waar we ons al spelend helemaal kunnen uitleven. Of dat nu wandelend op tocht, hangend in ons scoutslokaal of dobberend op een zelfgemaakt vlot is. We geven leden niet alleen de plek, maar ook de ruimte om voluit te experimenteren. En dat mag met tuimelen, vallen en weer opstaan, het liefst met wat groen in de buurt. Is dat niet meteen voorhanden? Dan trekken we met z’n allen naar het stadspark of wippen we enkele tegels om voor nieuw groen leven. De natuur is onze troef!

Inventief creatief

In de stad, op het platteland, op een grote speelplaats of een kleine wei, elke speelplek kan tot de verbeelding spreken. Is ons lokaal verouderd of niet helemaal van ons? Dan dagen we onszelf en onze leden uit om anders en creatief te spelen. Een omgevallen boomstam vormt al snel het centrum van een gigantisch elfenfort en een paadje dat verstopt zit achter een dik bladerdek blijkt de doorgang naar een verborgen rijk vol gekke aardmannetjes. Door onze fantasie kunnen we ook met minder een pak meer!

Graag gedaan

Al spelend zijn we te gast op plaatsen waar ook anderen van genieten. We helpen graag zorg te dragen voor die omgeving en zijn ons bewust van wat we doen, zonder ons eigen scoutsverhaal overboord te gooien. Of we maken er een spel van! Wie ruimt na de activiteit het snelst al het spelmateriaal op? Ook op ons eigen terrein geven we het goede voorbeeld. Zo tonen we onszelf aan elkaar, maar ook aan de buurt.

Jouw plek

Een sociale, opvallende vlinder, of iemand die liever in de vertrouwde cocon blijft? Elke scout en gids verdient een plekje om volledig, veilig en onvoorwaardelijk zichzelf te zijn. Ergens waar we kunnen thuiskomen. Dat kan een hoek met keiveel kleurrijke knuffels in ons eigen scoutslokaal, maar ook die hoge klimboom in het speelbos zijn. Er is ruimte om uit te breken, om te botsen en weer verder te gaan. Maar bovenal: om te spelen en te zijn.

bottom of page