top of page

ONZE
HISTORIE

Onze groep is opgericht in 1930 en sindsdien zijn wij een vaste waarde in de Maaseikse jeugdverenigingen.

stadsspel.png

Onze werking

“Wij zijn Scouts en Gidsen, jongens en meisjes, elk met een eigen verhaal. Iedereen kan erbij. We gaan samen op verkenning en durven tuimelen in het leven. De natuur is onze troef. We geloven in onszelf, in elkaar en in iets meer. We spelen een spel dat niet luchtledig is, in vrije tijd die niet vrijblijvend is. Met groot plezier en kleine daden komen we op voor onze omgeving en voor een kleurrijk Vlaanderen. Zo dromen we luidop van gelukkige mensen in een rechtvaardige wereld.”

Dit is de missie van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Via scouting geven we jongeren een hoopvol uitzicht op de toekomst, op een bestaan dat de moeite waard is. Via scouting helpen wij om de wereld een beetje beter achter te laten dan we hem gevonden hebben.

Scouting is buitenspelen en samenleven. Het laat kinderen en jongeren de kans om individueel en in groep te ontdekken hoe ze zich kunnen inzetten voor elkaar en voor de samenleving.

Scouting steunt op vijf basispijlers: engagement, zelfwerkzaamheid, medebeheer, ploegwerk en dienst. De verschillende takken vormen hierrond een groeikader, waar ze telkens anders ingevuld worden.

Dit vormt de rode draad doorheen onze methode.

​

Wij organiseren activiteiten doorgaans iedere zaterdag van 14u00 tot 16u30. We verzamelen bij ons aan de lokalen (sportlaan 26, 3680 Maaseik) en komen nadien ook terug naar hier. We gaan regelmatig naar het bos in Siemkensheuvel en het centrum van Maaseik. Maar andere steden, andere velden, speeltuinen en de Maasplassen zijn zeker geen onbekend terrein. Als hier iets aan wijzigt dan wordt dit gecommuniceerd via de website en onze facebookpagina.

 

Wij organiseren activiteiten voor kinderen van 6 jaar tot 17 jaar (oftewel vanaf het 1e leerjaar tot en met het 5e middelbaar). Natuurlijk doen we niet ieder weekend samen met zen allen activiteiten, dat zou een beetje onpraktisch zijn. Daarom is onze groep onderverdeeld in takken. Zo zitten de kinderen verdeeld per leeftijdscategorie om zo de activiteiten vlotter te kunnen regelen en leiden en zo kunnen de activiteiten beter gemaakt worden op maat van de kinderen zelf. Bij ons zijn er 4 takken: de Kapoenen, de Kawelpen, de Jonggivers en de Givers. Hieronder een kort overzicht. 
 

Takstructuren

kapoenen (2)_edited_edited.png
welpen.png
jonggivers.png
takteken_zeegidsen-verkenners_hr_rgb.png

KAPOENEN

6 tot 8 jaar
1e en 2e leerjaar

KAWELPEN

8 tot 11 jaar
3e tot 5e leerjaar

JONGGIVERS

11 tot 14 jaar

6e leerjaar tot 2e middelbaar

GIVERS

14 tot 17 jaar
3e tot 5e middelbaar

Een kapoen zet zijn eerste stapjes in de wonderlijke wereld die “scouts” heet. Spelenderwijs ontdekken we samen met hen de wereld, een wereld vol spel, fantasie, creativiteit en expressie. De leiding stapt elke zaterdag mee in hun wonderlijke leefwereld en samen genieten we van ieders fantasie. Leren samenspelen en naar elkaar luisteren zijn dan ook de basisregels die we hen willen meegeven. Hun namen zijn gebaseerd op het boek “De Steen van Nowan” van Marc De Bel, speciaal geschreven voor de kapoenentak.

‘Kawelpen’ is een samenvoeging van kabouters en welpen. Ze zitten vol fantasie, willen graag de wereld door andere ogen leren ontdekken en krijgen reeds volop eigen ideeën. De leiding zorgt iedere week voor een spannende en uitdagende activiteit waarbij samenwerking vrijwel altijd centraal staat. De leiding heeft allemaal namen uit “Jungle Book” van Kipling.​

Jonggivers leren hun eerste tafel sjorren, vuur maken en op een houtvuur koken. Ze leren samenwerken, verkennen, ondernemen, engagement tonen, overleggen en zich voor anderen inzetten. Kortom, alle scouteske vaardigheden worden hen tijdens deze jaren aangeleerd. De leiding is al wat meer ervaren en werkt avontuurlijke spellen uit, ze focussen op je eigen talenten en kunnen.

'Givers’ is ontstaan door het samenvoegen van de gidsen en verkenners. Givers bieden we alle kansen om te bewijzen wat ze in hun mars hebben. Ze vormen een hechte groep en leren met vallen en opstaan hoe ze onvergetelijke herinneringen creëren. Hun leiding is het meest ervaren en probeert hen dan ook uit te dagen. Op deze manier bouwt iedere generatie voort op de vorige. De givers zijn van alle markten thuis en leren welke doelen ze zich kunnen stellen voor de rest van hun leven.

​

Die-hallo.png
tocht.png

Op kamp!

De kampen zijn het hoogtepunt van het jaar en worden voor de rest van hun leven gekoesterd, vraag maar aan de (oud)leiding!

De data liggen ieder jaar ongeveer rond dezelfde periode en de plaatsen zijn nooit te ver. Eens in de 3 jaar gaan de givers op Buitenlandskamp, kijk zeker eens naar de foto’s van de afgelopen keren in Noorwegen, Montenegro, Schotland, Kroatië,... op onze Flickr pagina! Ieder kamp heeft ook een thema en iedereen wordt aangemoedigd om verkleedkleren of attributen rond dit thema mee te nemen.

Na de paasvakantie mogen jullie een infoavond en kampboekje verwachten, een bezoekje van de leiding thuis is ook altijd mogelijk.

 

Het eerste kamp is van de kapoenen en de kawelpen. Zij gaan samen op kamp, maar de kapoenen komen doorgaans 2 dagen later. Zij slapen hier nog in gebouwen met bedden en met normaal sanitair en keuken. Deze locatie ligt bijna altijd in Limburg, de kinderen worden daarom ook persoonlijk afgezet. We zien vaak meer moeite bij de ouders dan bij de kinderen bij het afscheid. Dit kamp gaat door in het begin van Juli.

 

Het tweede kamp is van de jonggivers en givers, zij gaan samen op tentenkamp. Zij slapen dus in tenten op een wei. Hier leven, spelen en koken ze samen. Ze leren sjorren, tenten opzetten, vuur maken en komen in contact met de natuur. Ze gaan ook op 2 daagse wandeltocht door de regio. Het kamp is voor vele leden een waar avontuur en hebben eerder heimwee naar kamp als ze terug thuis zijn. Dit is meestal in Wallonië op max. 2u rijden. Dus laat ze maar oefenen op hun Frans! Dit kamp gaat door in het einde van Juli.

​

​

Eén keer om de twee jaar gaan we ook op groepsweekend. Dan gaan we met de volledige groep een weekendje op verplaatsing met overnachting. We proberen altijd te zorgen voor een gebouw met bedden waar iedereen binnen kan slapen.

Onze groepsleiding

Dit team is wat scouts Maaseik recht houdt en zorgt iedere week voor een soepele werking. Spreek ons gerust aan of als u ons iets persoonlijk wilt vragen kunt u ons ook contacteren op groepsleidingmsk@gmail.com.

Wie-Leiding.png
bottom of page