top of page
Picture1_edited-removebg.png
Geschiedenis stad Maaseik

Geschiedenis

Scouts Maaseik heeft een rijke geschiedenis die teruggaat naar het begin van de 20e eeuw (1930). De groep werd opgericht met als doel jongeren in de regio een plek te bieden waar ze avontuurlijke activiteiten konden beleven en tegelijkertijd belangrijke waarden zoals samenwerking, verantwoordelijkheid en respect konden ontwikkelen.

De groep begon klein, maar al snel groeide het aantal leden. Door de jaren heen heeft Scouts Maaseik zich ontwikkeld tot een hechte gemeenschap, waar generaties scouts samen onvergetelijke momenten hebben gedeeld, van wekelijkse activiteiten tot grote kampen.

Scouts Maaseik staat bekend om zijn sterke betrokkenheid bij de lokale gemeenschap en zijn toewijding aan de principes van scouting: vriendschap, avontuur, en respect voor de natuur.

Vandaag de dag is Scouts Maaseik een bloeiende en actieve groep die nog steeds dezelfde kernwaarden koestert als bij de oprichting, en die jaarlijks nieuwe avonturen beleeft met zowel oude als nieuwe generaties scouts.

stadsspel.png

Onze werking

Wij zijn scouts en gidsen, jongens en meisjes, elk met een uniek verhaal. Iedereen is welkom. Samen gaan we op verkenning en durven we te vallen en opstaan in het leven. De natuur is onze grootste troef. We geloven in onszelf, in elkaar en in iets dat groter is dan wijzelf. We spelen een betekenisvol spel, in een vrije tijd die allesbehalve vrijblijvend is. Met groot plezier en kleine daden zetten we ons in voor onze omgeving en voor een kleurrijk Vlaanderen. Zo dromen we luidop van een wereld vol gelukkige mensen in een rechtvaardige samenleving.

Deze missie van Scouts en Gidsen Vlaanderen weerspiegelt onze visie op scouting. Via scouting geven we jongeren een hoopvol uitzicht op de toekomst, op een leven dat de moeite waard is. Samen helpen we de wereld een stukje beter achter te laten dan we hem gevonden hebben.

Scouting betekent buitenspelen en samenleven. Het biedt kinderen en jongeren de kans om, zowel individueel als in groep, te ontdekken hoe ze zich kunnen inzetten voor elkaar en de maatschappij.

 

Onze werking is gebaseerd op vijf pijlers: engagement, zelfwerkzaamheid, medebeheer, ploegwerk en dienst. Elke tak binnen de scouts groeit rond deze principes, met steeds een eigen invulling.

 

Dit vormt de rode draad in onze methodiek en geeft richting aan alles wat we doen.

Kampvuur 2024

Takstructuur

Wij organiseren activiteiten elke zaterdag van 14:00 tot 16:30 uur. We verzamelen en keren terug naar onze lokalen op de Sportlaan 26, 3680 Maaseik. Onze activiteiten vinden vaak plaats in het bos van Siemkensheuvel en het centrum van Maaseik. We verkennen ook andere steden, velden, speeltuinen en de Maasplassen. Eventuele wijzigingen worden gecommuniceerd via onze website en Facebookpagina.

Onze activiteiten zijn voor kinderen van 6 tot 17 jaar, oftewel van het 1e leerjaar tot en met het 5e middelbaar. Aangezien het niet praktisch is om elke week alle kinderen samen te laten deelnemen, hebben we de groep opgedeeld in takken. Dit maakt het mogelijk om activiteiten beter af te stemmen op de leeftijd en behoeften van de kinderen.

Bij ons zijn er vier takken:

  • Kapoenen

  • Kawelpen

  • Jonggivers

  • Givers

Elke tak heeft een eigen programma, afgestemd op de specifieke leeftijdsgroep. Hieronder volgt een kort overzicht van de takken.

Wie-Jump
Kapoenen

Van 6 jaar t.e.m. 8 jaar

Kawelpen

Van 8 jaar t.e.m. 10 jaar

Jonggivers

Van 10 jaar t.e.m. 13 jaar

Givers

Van 14 jaar t.e.m. 17 jaar

Jonggivers

Van 10 jaar t.e.m. 13 jaar

Givers

Van 14 jaar t.e.m. 17 jaar

Onze Takken

Hier is meer informatie over hoe onze leden worden gegroepeerd in vier verschillende leeftijdscategorieën.

Givers-logo
Kapoenen-logo
Kawelpen-logo
Jonggivers-logo
Wie-Groet

Op kamp

De kampen zijn het absolute hoogtepunt van het scoutingjaar en worden door iedereen, van de huidige tot de voormalige leiding, gekoesterd. Vraag het maar aan hen!

De data van de kampen liggen elk jaar ongeveer rond dezelfde periode en de locaties zijn nooit te ver weg. Om de drie jaar gaan de Givers op Buitenlandskamp. Neem zeker een kijkje op onze Flickr-pagina voor foto’s van vorige kampen in Noorwegen, Montenegro, Schotland, Kroatië, en meer! Elk kamp heeft een thema, en we moedigen iedereen aan om verkleedkleren of attributen rond dit thema mee te nemen.

Na de paasvakantie ontvangen jullie een infoavond en kampboekje, en een bezoekje van de leiding aan huis is ook mogelijk.

Het eerste kamp is voor de Kapoenen en Kawelpen, die samen op kamp gaan. De Kapoenen komen meestal twee dagen later aan. Ze verblijven in gebouwen met bedden en normaal sanitair en keuken. Deze locatie ligt bijna altijd in Limburg, en de kinderen worden persoonlijk afgezet. Vaak zien we dat ouders meer moeite hebben met het afscheid dan de kinderen zelf. Dit kamp vindt meestal begin juli plaats.

Het tweede kamp is voor de Jonggivers en Givers. Zij gaan op tentenkamp en slapen in tenten op een weiland. Hier leren ze sjorren, tenten opzetten, vuur maken en ervaren ze de natuur van dichtbij. Ze maken ook een twee-daagse wandeltocht door de regio. Dit kamp is een groot avontuur voor veel leden, die vaak al heimwee hebben voordat ze terug naar huis gaan. Dit kamp vindt meestal eind juli plaats en is in Wallonië, op maximaal 2 uur rijden. Dus laat ze maar oefenen op hun Frans!

Om de twee jaar organiseren we ook een groepsweekend. Tijdens dit weekend gaat de hele groep op verplaatsing met overnachting. We zorgen altijd voor een gebouw met bedden, zodat iedereen comfortabel kan overnachten.

De groepsleiding

Bij Scouts Maaseik speelt de hoofdleiding een cruciale rol in het functioneren en de ontwikkeling van onze scoutinggroep. De hoofdleiding bestaat uit een team van ervaren en toegewijde leiders die de algehele leiding en coördinatie van de groep op zich nemen.

Contact: groepsleidingmsk@gmail.com.

Gunnar

Gunnar Gijsels

Thibo

Thibo Brouns

Sibe - "Deez"

Sibe Eerdekens

Maartje

Maartje Slangen

20240824_140537.jpg

Gunnar Gijsels

Afbeelding5.jpg

Thibo Brouns

53898012833_ea5a9f71e4_o.jpg

Sibe Eeerdekens

Afbeelding15.jpg

Maartje Slangen

bottom of page